
Într-o zi, l-am auzit povestind despre tatăl său. Le spunea colegilor că acesta făcuse puscărie multi ani, pentru omor. Tatăl infractor, fiul călcându-i pe urme... Tipic, nu? Ei bine, de data asta nu a fost chiar asa. Tatăl său, erou al protestelor din 15 noiembrie, a fost arestat de comunisti... Erou, mai apoi, al Revolutiei, răpus de gloante, s-a dus la Cer. Copilul, rămas fără grija, autoritatea si siguranta paternă, a pornit pe căi gresite.
L-am întrebat pe băiat de ce-l prezintă pe tatăl său ca pe un infractor, când el este un erou, un om cu care se poate mândri. "Credeti că ăstora le pasă că tatăl meu a murit în Revolutie, domnule psiholog? Ei îi apreciază pe criminali." Dramatic mi se pare, însă, că el însusi a ajuns să creadă si să simtă asta.
Mă întrebam... O fi doar o inversare morală individuală, una de grup infractional sau o tulburare a etosului contemporan?
P.S.: Acum doi ani am fost la Sighet. Am văzut numele tatălui inscriptionat pe peretele eroilor neamului. Sunt sigur că îsi priveste fiul din Cer si lăcrimează.
pacat de adevaratii nostri eroi....si rusine sa ne fie, noua:(
RăspundețiȘtergere:)
RăspundețiȘtergereBun regasit, tuturor!
Etosul e cauza, iar efectul il vedem secunda de secunda. A devenit umbra noastra.
Dacă etosul e cauza, rusine nu ne-o fi... Ce-om face? :)
RăspundețiȘtergere"mergem inainte", vorba romanului, pentru ca oricum am face la noi inseamna "inapoi"!
RăspundețiȘtergere:)
Sau, vorba pionierului: "Tot înainte!", că înainte era mai bine... :))))))))))))))
RăspundețiȘtergere