vineri, 29 octombrie 2010

Spectator la "Târfă de lux"

Un act de cultură miscă, tulbură, te duce aproape de miezul gândului împletit cu simtirea cea mai pură...

Am aflat despre "Târfă de lux" pe facebook. Citeam postări care făceau reclamă spectacolului, încă de când era doar în stadiul de repetitii. La început, mi-a atras atentia pentru că o mai văzusem pe Dorina la televizor. Apoi mi-a plăcut să văd cât suflet puneau actorii în realizarea acestuia. Dorinta de a-l vedea a crescut si a început să mi se pară nefiresc să nu particip la eveniment. Mă încurca, însă, ceva. Eram obisnuit să merg la spectacole la care poate merge si fiul meu. El are 13 ani. Titlul...hmmm... Da, stiu...eticheta. Îmi imaginam cum ar fi sunat dacă diriginta lui l-ar fi întrebat la ce piesă de teatru a fost...

Ei bine, a venit ziua spectacolului... A fost ciudat să merg singur, fără ai mei. M-am simtit ca un adolescent întârziat, dar am trecut peste asta, doar ca să fiu acolo.

Povestea fetei care a fost abuzată, crescută în promiscuitate, cu iluziile ei autoadministrate, cu visurile si cu trăirile ei, cu nevoia de sigurantă... Frivolitatea si tristetea... Seductia ca mijloc de supravietuire... Iubirea si teama... Lupta pentru a iesi din carapacea durerii si frica de a se ridica altfel decât într-un vis frumos... Fascinantă lecţie de viaţă...

Cineva mi-a spus ca e vorba despre superficialitatea bărbatului, a celui care vede doar sex sau propria mărire într-o relaţie, altcineva i-a replicat că, de fapt, e vorba despre superficialitatea femeii, care, între un macho şi un om aşezat, între unul care profită de ea şi unul care vrea sa o ajute...îl alege mereu pe primul, care, între vis şi realitate, alege sa fie bovarică... Cred, însă, ca a fost, cu adevarat, o poveste despre superficialitate si ipocrizie, despre destin si iubire, despre viaţa, despre...noi.

Obsesia ei de a se îndrăgosti de un om care ştie să taie lemne, care ştie să facă focul, este cea care m-a urmărit cel mai mult... Pentru mine, a fost cheia povestii. Mi-o imaginam...copilă fiind şi tremurând de frig, privindu-l peste gard pe vecinul care tăia lemne... Un astfel de om trebuia sa fi fost un erou... Omul care aducea caldura in familie...

Da, suntem cu adevarat superficiali... Vedem si judecam omul dupa aparente...fara sa ne facem timp si fara sa ne sinchisim sa-l cunoastem. In jurul nostru se petrec drame pentru care ne grabim sa atribuim cate o vina, daca se poate, chiar celor care sufera cel mai mult.

As mai fi avut multe de scris despre ceea ce am trait in timpul piesei si dupa aceea, dar mai las si pentru comentarii...

Un spectacol fascinant, care nu te lasa sa lenevesti, din care fiecare isi ia propria portie de viata...



10 comentarii:

  1. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cutremurator sau infiorator... Cui ii pasa de Halloween? Mie nu.

    RăspundețiȘtergere
  3. Ziua buna, Claudiu

    Mi-a rezonat fraza ta, intr-un mod meditativ; "Un spectacol fascinant, care nu te lasa sa lenevesti, din care fiecare isi ia propria portie de viata..."


    As vrea sa-l citez pe Serban Tomsa : " Din păcate, sexul a alungat iubirea și din cele mai ascunse unghere ale sufletelor tinerilor..."

    Si as continua cu faptul ca sexul, grobianismul, egoismul pentru propria persoana, ucide nu doar iubirea, ucide FIINTA.

    Si nu toate femeile sunt atrase de Omul de Neanderthal, cu singurele indeletniciri; sa vaneze, sa faca focul, miroase a cal, poarta cizme, atat in picioare cat si in suflet, insa, in perioade de vulnerabilitate launtrica, acestia, seduc prin faptul ca imbraca rapid un frac, o seduce pe Eva, care chiar crede ca-i autentic.
    Si iarasi ajungem la acele frici si temeri, la modul de viata : " pune-ti grilaj sufletului tau sa nu-ti fie injunghiat" sau iarasi il citez pe Serban :" trage cortina peste sufletul tau sensibil sa nu ti-l scuipe prostii" .

    Mi-a placut postarea ta, felicitari !

    Ps. Nu esti singurul pe care nu-l intereseaza maimutariile unui Halloween imprumutat. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. @ Light

    Multumesc frumos! Cât despre omul care ştie să facă focul, nu mi se pare a fi personajul negativ. În piesă, îmi părea a fi cel care aducea siguranţă si căldură. Iar cei care poartă cizme în picioare, nu i-aş pune în aceeaşi categorie cu cei care poartă cizme în suflet. Unde mai punem că nu e important cu ce ne încăltăm, ci pe unde călcăm. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. o sa caut si eu spectacolul...nu stiu daca se joaca in bucuresti....
    si da...superficialitatea ne caracterizeaza...mult putin dar da...suntem si superficiali in anumite privinte sau usor obtuzi cand e vorba de tabu-uri (cum ar fi sexul)...

    RăspundețiȘtergere
  6. Mă bucur să te citesc, Pandhora... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Cât despre omul care ştie să facă focul, nu mi se pare a fi personajul negativ. În piesă, îmi părea a fi cel care aducea siguranţă si căldură. Iar cei care poartă cizme în picioare, nu i-aş pune în aceeaşi categorie cu cei care poartă cizme în suflet. Unde mai punem că nu e important cu ce ne încăltăm, ci pe unde călcăm. :)


    Am inteles Claudiu ca cel carea facea focul era personajul care emana siguranta, mai bine spus stabilitate: emotionala, afectiva.
    Eu ma referisem la tipul macho, grobianul, de care spuneai ca sunt atrase femeile ( unele), sa zicem ca s-a suprapus cu indeletnicirea " de-a face focul", dar n-au legatura personajele, ma gandeam doar la omul tribului care vaneaza si face focul, fara multe fire sensibile sufletesti activate.
    Iar la faza cu cizmele, sper ca ai glumit cu replica, in sensul ca m-ar mira sa te opresti la primul inteles al cuvintelor mele, ca ar fi important cu ce ne incaltam, m-ar mira ca n-ai inteles de fapt la ce faceam referire....
    Acusi vine anotimpul cizmelor, purtate in aceeasi masura de femei si barbati, sa nu mai amintesc de cizmele de pescuit care sunt destul de lungi, deci?
    Sunt sigura ca m-ai inteles, intr-un final. : )

    RăspundețiȘtergere
  8. Mda, sunt putin cam încurcate planurile. Eu cred că e nevoie de toti oamenii tribului. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Si nu spuneam că femeile sunt atrase de grobieni. Era o discutie între câtiva colegi pe tema asta.

    RăspundețiȘtergere